27.05.2020

İçişleri Bakanlığımızın yayımladığı yeni genelgeye göre 29 Mayıs Cuma günü itibariyle, cami ve mescitlerde cemaatle birlikte öğle, ikindi ve cuma namazları kılınabilecek.

BU KAPSAMDA İLÇEMİZDE CUMA NAMAZI KILINABİLECEK ALANLAR ŞU ŞEKİLDEDİR.

S.NO CUMA NAMAZI KILINACAK YERLER
1 Gaziler Cami ( Karapınar cami)Cami Bahçesi
2 Belediye Çay Bahçesi

CAMİLERDE CEMAATLE NAMAZ KILMA KAPSAMINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR VE ALINACAK TEDBİRLER

1) Cami ve mescitlerde cemaatle birlikte yalnızca öğle, ikindi ve cuma namazları kılınacaktır. Diğer vakitlerde münferiden namaz kılmak isteyenler için camiler açık tutulacaktır.

2) Sokağa çıkma yasağı kapsamında yer alan vatandaşlarımız (65 yaş üstü ile 20 yaş altı vatandaşlarımız) ile hastalık belirtileri taşıyanlar namazlarını evlerinde kılmaya devam edeceklerdir.

3) Ortak kullanım alanlarını asgaride tutabilmek için abdesthane, şadırvan ve tuvaletler kapalı tutulacak, abdest vb. ihtiyaçların evlerde veya iş yerlerinde giderilerek camiye gelinecektir.

4) Cemaatle öğle, ikindi ve cuma namazı kılacak herkesin tıbbi/bez maske kullanması zorunlu olacak, maskesi olmayan kişi/kişilerin cemaatle namaz kılmasına müsaade edilmeyecektir. (Cami ve mescit içinde bireysel namaz kılacakların da maske takması zorunlu olacaktır.)

5) Cami ve mescitlerde genellikle ortak olarak kullanılan ve salgın/bulaş riskini artırabileceği değerlendirilen tesbih, rahle, ayakkabı çekeceği vb. malzemelerin bulundurulmasına müsaade edilmeyecektir.

6) Cami ve mescitlere gelecek kişilerin yanlarında şahsi seccadelerini getirmeleri gerekmektedir. Cami avlusunda namaz kılındığında vatandaşlarımıza seccadelerini yıkamaları tavsiye edilecektir.

7) Namaz kılınacak tüm alanlarda hastalığın bulaşması açısından risk teşkil eden ve dezenfekte edilmesi mümkün olmayan koli, karton, çuval ve hasır vb. yaygılar kullanılmayacaktır.

8) Cami ve mescit girişlerinde ve cami/ibadet alanı olarak belirlenecek yerlere girecek herkesin ellerini mutlaka dezenfekte etmesi zorunlu olacaktır.

9) Cami ve mescitlerde topluca geçirilecek sürenin mümkün olduğunca kısa tutulması amacıyla, namazların sünnetleri evde kılınacak ve tesbihatta evde yapılacaktır.

10) Cemaat fiziksel temastan uzak duracak (el sıkışma, musafaha, kucaklaşma vb.) ve sosyal mesafe kuralına riayet edecektir.

11) Camilerde sosyal mesafenin korunmasını zorlaştıracak nitelikte mevlit, toplu yemek vb. etkinlikler ile cami çıkışlarında ikram yapılmasına izin verilmeyecektir.

12) Cami önlerinde dilencilere karşı alınan tedbirler en üst seviyeye çıkarılacak ve özellikle cuma namazı sonrasında sergi olarak tabir edilen sebze, meyve, giyim eşyası, oyuncak vb. ürün satışına izin verilmeyecektir.

13) Kaymakamlık ve müftülük tarafından belirlenen yeterli bahçesi/avlusu/açık alanı bulunan camilerde ve uygun görülen alanlarda Cuma Namazı kılınabilecektir.

14) Camilerin kapalı alanları cuma vaktinde kapalı tutulacaktır.

15) Cuma namazlarında ilk saftan başlamak üzere oturmaya başlanacak ve son saf dolana kadar bu sıra takip edilecektir. Namaz bitiminde ise en son saftan başlamak üzere sırasıyla cemaatin namaz kılınan alandan ayrılması sağlanacaktır.

16) Cemaat namaz kılınacak yerlere sosyal mesafeyi sağlayacak bir düzen dâhilinde (namaz kılınacak alanın her yönünden birer metre mesafe boş kalacak şekilde) alınacak namaz kılınacak alanlara belirlenen kapasite üzerinde cemaatin girmesine izin verilmeyecektir.

Kamuoyuna saygıyla  duyurulur.